Skördetid!

Nu har vi bott i vårt nya hus nästan 2 månader. Det känns som längre. Just nu är jag nere i en svacka, är lite ledsen. Då är det så skönt att ha en trädgård att grejja i. Det är ren terapi för mig! Det är rätt mycket som behöver omtanke i vår nya trädgård. Så i år har det mest gått ut på att förbereda inför odling nästa år. Tänkte berätta lite vad vi pysslat med hittills i det här blogginlägget.

Vi har ju en härlig skogstomt, med berg och skog inpå knuten. Men det innebär ju att en behöver tänka på hur det påverkar jorden och vad som kan tänkas trivas i rabatterna. Tallar tar ju en del vatten ur marken, dessutom är jorden ofta lite sandig och sur runt skogsträdgårdar. Det en får göra, är väl antingen att jordförbättra eller försöka hitta växter som trivs i den typen av jord. Jag har väl lite tankar, men ska fundera mer tills nästa vår.

Det jag håller på med nu, är att försöka täcka marken runt buskarna i vår ena rabatt. Det växer gräs och ogräs där, ett bra sätt att döda ogräset, är att täcka det med kartong och sedan lägga gräsklipp eller hö på. Det kväver växtligheten under, samtidigt som det bryts ner och gödslar jorden. Nästa år tänkte jag ta bort det som inte brytits ner och ta bort resterna av gräs/ogräs under och kanske fylla på med sten eller grus i stället. Sedan plantera lite fetbladsväxter som trivs i lite näringsfattig, torr och solig jord.

image

Som ni ser i förgrunden, så odlar vi lite pumpor även i år:) slängde i den i en överbliven pallkrage bara, det blir inte lika mycket skörd som förra året!
I bakgunden växer 3 små havtornsbuskar. De har inte tagit sig så bra, men har endå lite bär. Får väl se om de växer till sig lite till nästa år. Det behövs en ”han-” och en ”hon-planta” för att det ska bli bär, då havtorn är enkönad.

image

Daniel har rensat mellan plattorna på vår uteplats. Sedan ska där fyllas på med sand och sås lågväxande gräs som kan konkurrera ut ogräs, som annars växer ohämmat där.

Jag har märkt att vi har rätt mycket ätbara nyttoväxter som växer vilt runt trädgården. Jag har tagit rätt på några tex. Hallonblad, brännässlor, daggkåpa och rölleka. En kan torka dem och dricka som te i höst/vinter. Härligt att spara lite av sommaren på burk! 🙂

image

Brännässlor

image

Torkad kungsljus, rölleka, daggkåpa och hallonblad

Vår granne hjälpte oss att gräva ett land med sin traktorskopa för någon vecka sedan. Sedan har Daniel grävt ur massa sten och förbättrat jorden lite till nästa år. Min plan är att gräva ett kompostdike i det som vi kan använda för gamla äpplen, och växt- och hushålls-kompost. Tänkte skriva ett separat inlägg om kompostdike,  för er som är intresserade.

image

Idag har jag skördat lite äpplen. Det blir nog moskokning och något annat äppelrecept i helgen. Ska bara handla lite burkar först.

image

En får stötta grenarna när det blir rikligt med frukt

image

Transparent blanche

//Emma

1 tanke på “Skördetid!

  1. Pingback: QiYoga – och huskur mot förkylning | Sticklingarna

Vad tycker du?