Min närvaro här på bloggen har ju varit minst sagt sporadisk den senaste tiden. Efter att vitlöken kommit i jorden och vintern tagit över i trädgården (om man nu kan tala om någon egentlig vinter i år), så har jag helt enkelt inte vetat vad jag ska skriva om vår lantliga tillvaro. Men det finns trots allt en sak i synnerhet som jag ofta och länge sysselsätter mig under vinterhalvåret. Jag bakar bröd – långsamma sådana, med ytterst lite jäst men med massor av smak. Eller ja, det är i alla fall ambitionen. För ibland går något snett och det blir istället en hård, liten, småbränd klump som ärligt talat inte gör någon glad.
Jag tänker i alla fall försöka dela med mig av några små knep som jag lärt mig av både mina framgångar och misstag. Vi ska börja med att lära oss hur och varför man bakar med levain – fransk surdeg. Men först ett varningens ord: otåliga brödbakare får söka sig någon annanstans, för detta kommer inte att gå speciellt snabbt. Men det kommer definitivt att vara värt tiden.
/Daniel